Likviditet kontra solvens | Top 8 forskelle (med infografik)

Forskelle mellem likviditet og solvens

Før du foretager en investering, er det vigtigt at kende to faktorer på forhånd - om denne investering vil opretholde selskabets likviditet, og om den investering, virksomheden foretager, vil holde selskabets solvens intakt.

Mange investorer overvælder sig selv med betydningen af ​​likviditet og solvens; som et resultat bruger de disse termer om hinanden. Disse to er imidlertid helt forskellige fra hinanden.

  • Likviditet kan defineres som en virksomheds evne til at imødekomme kortfristede forpligtelser for de nuværende aktiver. Likviditet er et kortsigtet koncept og også et af de vigtigste, fordi virksomheden uden likviditet ikke vil være i stand til at betale sine umiddelbare forpligtelser. Vi bruger nøgletal som det aktuelle forhold, hurtige forhold og kontantforhold til at bestemme selskabets likviditet.
  • Solvens kan derimod defineres som virksomhedens evne til at køre sine aktiviteter på lang sigt. Det betyder, at solvens er et langsigtet koncept.

Og investeringer kan påvirke begge disse, men de er meget forskellige fra hinanden.

Likviditet kontra solvensinfografik

Som du kan se, at hvert af disse begreber er meget forskellige. Her er de mest signifikante forskelle mellem likviditet og solvens beskrevet nedenfor -

Likviditet og solvens - Nøgleforskelle

Som du allerede kan se, kan likviditet og solvens ikke udveksles, og de er helt forskellige fra hinanden. Lad os se på de kritiske forskelle mellem likviditet og solvens -

  • Likviditet kan defineres som en virksomheds evne til at betale sine kortfristede forpligtelser med sine kortfristede aktiver. Solvens er derimod et individ eller en virksomheds evne til at betale for en langsigtet gæld på lang sigt.
  • Likviditet er et kortsigtet koncept. Solvens er et langsigtet koncept.
  • Likviditet kan findes ved hjælp af nøgletal som det aktuelle forhold, quick ratio osv. Solvens kan findes ved at bruge nøgletal som gældsgrad, rentedækningsgrad osv.
  • Konceptmæssig likviditet er en temmelig lav risiko. Konceptmæssig solvens er en ganske høj risiko.
  • Likviditet skal forstås for at vide, hvor hurtigt et firma vil være i stand til at konvertere sine nuværende aktiver til kontanter. Solvens taler derimod om, hvorvidt virksomheden har evnen til at fortsætte i lang tid.

Sammenligningstabel for likviditet og solvens

Grundlaget for sammenligning mellem likviditet og solvensLikviditetSolvens
1.    BetydningLikviditet kan defineres som virksomhedens evne til at betale sine kortfristede forpligtelser med sine kortfristede aktiver.Solvens kan defineres som virksomhedens evne til at drive driften i en lang periode.
2.    Hvad det handler om?Det er et kortsigtet koncept med at have nok kontanter og kontantekvivalenter til at betale den aktuelle gæld.Det er et langsigtet koncept for, hvor godt virksomhedens drift vil blive kørt.
3.    ForpligtelserKortfristede forpligtelser (som forventet)Langsigtet ansvar.
4.    Hvorfor forstå dette?At vide, hvor hurtigt de aktuelle aktiver kan konverteres til kontanter.At vide, om firmaet kan fortsætte igen og igen år efter år.
5.    RisikoTemmelig lav.Ganske højt.
6.    Hvad skal man se i balancenKortfristede aktiver, kortfristede forpligtelser og detaljeret redegørelse for hver post under dem;Egenkapital, gæld, langsigtede aktiver osv .;
7.    NøgletalStrømforhold, syretestforhold osv .;Gældsgrad, rentedækningsgrad osv .;
8.    Påvirkning på hinandenHvis solvens er høj, kan likviditet opnås inden for en kort periode.Hvis likviditeten er høj, opnås solvens muligvis ikke hurtigt.

Konklusion

Som du kan se, er likviditet og solvens begge vigtige begreber for forretningen. Men de kan ikke bruges om hinanden; fordi de er helt forskellige i deres natur, omfang og formål. Likviditet kan sikre, om et firma kan betale sin umiddelbare gæld. Solvens håndterer derimod langfristet gæld og en virksomheds evne til at bestå. Når du først har forstået disse begreber, ville du være i stand til at blive klog. Du vil også være i stand til at træffe hurtige og effektive beslutninger om det næste træk / s i din virksomhed.